Wat is er aan de hand bij een lactose allergie?
| 4 januari 2021Ik zie ze regelmatig in de winkel: klanten die vragen naar producten waar geen melk in verwerkt is. Heel vervelend als je weinig melkproducten kunt gebruiken omdat je last hebt van een lactose allergie. Vooral omdat melk in zoveel producten verwerkt is en je dus alles moet checken. Maar wat is er precies aan de hand bij een lactose allergie?
Lactose allergie door tekort aan lactase
Bij een lactose-intolerantie is het lichaam onvoldoende in staat om het melksuiker genaamd lactose te verteren. Dit komt door een tekort aan- of het ontbreken van het enzym lactase. Een enzym is een splitsende of ontledende stof die een specifieke chemische reactie kan versnellen. Het zorgt er onder andere voor dat voedingsstoffen van elkaar worden gescheiden, zodat deze makkelijker verteerd kunnen worden. Als er geen of niet voldoende lactase aanwezig is, komt melksuiker (lactose) onverteerd in de dikke darm terecht. Daar ontstaan vaak de problemen, want darmbacteriën gaan de lactose vergisten. Gevolgen van deze vergisting in de darmen zijn klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, winderigheid en diarree. Heel vervelend, want daar zit je niet op te wachten als je gezellig met vrienden uit eten bent of een belangrijke afspraak op het werk hebt!
In veel gevallen kunnen mensen met een lactose-intolerantie wel kleine hoeveelheden lactose verdragen. Dit is mogelijk omdat er vaak wel lactase wordt aangemaakt, maar te weinig. In veel gevallen is één glas melk nog acceptabel en krijgt men er geen klachten van, maar voor iedereen is de maximale hoeveelheid aan lactose anders.
Lactose allergieën zijn normaal
Het klinkt misschien raar, maar het is eigenlijk normaal dat mensen lactose-intolerant worden. Jonge kinderen kunnen bij de geboorte vaak zelf lactase vormen. Dit is ook nodig, want anders kan het kindje de moedermelk moeilijk verteren. Maar als kinderen ouder worden hebben zij geen moedermelk meer nodig en dus remt het lichaam de aanmaak van lactase als we opgroeien. Echter hebben wij in de Westerse wereld een voedingspatroon waar veel melk in voorkomt. Wij stoppen namelijk niet na de moedermelk, maar gaan vervolgens over op koemelk of producten waar melk in verwerkt is. Door evolutie kunnen de meesten van ons daarom nog steeds lactose verteren, maar in veel Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen is dat wel anders. Daar is het veel minder gebruikelijk om veel melk of melkproducten te gebruiken en dat zien we terug in het lichaam. Ruim 70% van de mensen is daar lactose-intolerant.